Susanne Lind
Foto: Ari Laaksonen

Awards:


Stort TACK för FRAMTIDSPRISET

Folk och Världsmusikgalan i Göteborg 2011. 


TACK Västra Götalandsregionen för SKARABORGS KULTURSTIPENDIUM 2013!


TACK konstnärsnämnden för stipendiet på 50000 kr 2014



Glad och hedrad!



Jag är folkmusiker och musikhandledare och har i 25 år producerat och framfört konserter och barnföreställningar över hela landet.

Jag har mina rötter i Skaraborg där jag är bosatt och har den svenska folkmusiken som grund i mitt musicerande.

Under åren har jag haft möjlighet att samarbeta med musiker från olika kulturer och genrer och jag låter mig gärna inspireras.

Mitt intresse för folkmusiken väcktes under kurser i ”låtar på Västgötska” som fortfarande arrangeras här i Västergötland. Jag var 12 år och det blev kul med fiolspelet, man fick lära sig på gehör och sjunga och dansa till musiken. Jag började tidigt göra små konserter.

Under gymnasietiden var vi tre tjejer som fick komma hem till spelmannen och fiolbyggaren Lars Söderström och lära oss låtar. Med öronen, fingrarna och bandspelaren fångade vi hans slingriga, krokiga polskor. Innan det var dags att bestämma sig för "vad man skulle bli" kändes det spännande att ta ett sabbatsår på Malungs folkhögskola ”Spelmansmusik/pedagogik”.

Under det året, 1992, var duon ”Susanne och Louise” en av vinnargrupperna i Musik Direkt. Det innebar ett uppsving i konserterandet och jag tänkte att det här var ju kul att jobba med. Så jag gick ett år på musiklinjen i Bollnäs och därefter två år på musikhandledarlinjen på Härnösands folkhögskola. Mycket spel och musik men också många tankar kring vilken uppgift musiken kan ha.

Ett av kännetecknen för en musikhandledare är att man använder musiken som verktyg för att deltagarna ska känna sig trygga i gruppen och med sig själva. Att få uppleva glädjen i att göra något tillsammans och kommunicera med varandra på nya sätt. Som färdig musikhandledare provade jag på att jobba med människor och musik på olika sätt; spädbarnsrytmik, musik med handikappade, musik inom skola och äldrevård.

Men efter bara ett halvår fick jag en förfrågan om ett längre turnéjobb och tackade ja, och sedan dess har det rullat på med turnerandet. Jag har utöver det haft ett längre projekt på länsteatern i Skaraborg där jag var med och komponerade och framförde musiken till föreställningen ”Trätornas träsk” –99.

Jag har gjort musikprogram inom radion och lett kurser i scenisk framställning, T’ai Chi, fiol och folksång och under 15 somrar varit ledare på världens största folkmusikläger; Ethno, men min huvudsyssla har varit konserter och barnföreställningar.

Jag har gått en 5 veckors kurs i Levande verkstad, Stockholms folkhögskola, en 5 veckors kurs i fysisk teater och mask, Nordiska folkhögskolan i Kungälv samt en 3 månaders kurs i fysisk teater på Tokalynga teaterakademi. Jag har också gått mycket kurser i T’ai Chi och Qi Gong. Jag har läst 5 p dramaturgi och 10 p kvinnolitteratur på högskolan i Skövde och alla kurser i "Rytmisk rörelseträning" för Harald Blomberg.

2018-2021 gick jag programmet Kognitiv Neurovetenskap och Tillämpad Positiv Psykologi på Högskolan i Skövde. Jag har alltså en kandidatexamen i kognitiv neurovetenskap :) Det är väldigt kul att plugga, så jag fortsatte med det parallellt med spelandet och har nu gått två år på psykologprogrammet på Stockholms universitet.